Venedig - 40 år mellan besöken!

Fakta Venedig

Bröllopsresan gick till Venedig, säkert en av de mest romantiska platser man kan åka till. Mamma och pappa, som då bodde i Italien, bjöd oss på resan, guidade oss runt. Och allt var som vi trodde - med duvor på Marcusplatsen, gondoler och en stad som hotade att vittra sönder och sjunka ner i havet av miljöförstöring och svallvågor från motorbåtar.

 

När vi nu kommer tillbaka, fyrtio år senare, är allt sig likt - förutom kläder och frisyrer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bra lunchställe!40-årigt bröllop firas med glass!Vad tänkte jag på, då för 40 år sedan?Bra lunchställe?Klädd i tidsenlig kort kjol och bröllopshatt,i samspråk med mamma och pappaPå kläder och frisyrer syns de 40 åren på MarcusplatsenÖver ingången till MarcuskyrkanBåtar, färjor, gondoler...Uteservering på Marcusplatsen, då som nu1 - 9<>

 

 

 

 

 

På booking.com (Camping Village Jolly i stadsdelen Marghera) hittar jag ett extremt billigt boende, 300 kronor för en natt i en campingstuga med stor, intilliggande pool. Ett bassängbad lockar ju oss svenskar, även om det är i november.

 

GPS:en leder oss rätt, även om det är lite knixigt.  Stuglängor i långa rader, byggda i plåt - två sängar, ett bord, toalett och dusch, motorvägen utanför staketet.

 

 

Men snopet - poolen är stängd för säsongen, trots att solen värmer skönt!

 

Men vänliga flickor i receptionen, anläggningen fylld med scouter, backpackers, pensionärer och turister med budgettänkande. Bilen tryggt parkerad inne på anläggningen och vi letar oss fram till lokalbussen som tar oss till färjeläget för båtturen över till ön.

Där är allt sig likt fast det gått 40 år! Små spännande butiker, mängder med uteserveringar, fullt med turister, överallt förälskade, fotograferande par.

 

Grupper från när och fjärran, guider med uppsträckt paraply. Lite lågsäsong för gondoljärerna, de står i flock och småpratar. Men de är fortfarande, nu fyrtio år senare, uppklädda i bandkantade hattar, randiga tröjor och svarta byxor, allt till turisternas skull. Färjorna, vapporetti, ett trevligt sätt att upptäcka staden.

 

Vindlande gränder som gör att jag direkt förlorar begrepp om var jag är. Hela dagen strosar vi omkring, priserna för en kaffe på Marcusplatsen är förstås hutlösa. I all synnerhet som vi väljer bord med tillhörande musikorkester.

 

 

Runar vägras inträde till Marcuskyrkan, han har en liten ryggsäckspåse på ryggen. Till hans förtrytelse släpps kvinnor med stora väskor in. Väl därinne får jag lyssna till körövning - det är slående vackert.

 

Vi letar oss tillbaka genom gränderna i skymningen, det är bara att ta rygg på välklädda italienare med portfölj; de har slutat jobbet för dagen.

 

En överfull buss tillbaka, vänliga italienare förklarar var vi ska gå av och kvällen avslutas med middag på den lokala pizzerian. Utsökt gott, troligen ett både bättre och billigare alternativ än någon av restaurangerna inne i Venedig.

 

En kort promenad ”hem” och vi sover gott i vårt lilla plåtskjul.

 

Morgonen därpå frukost bland förväntansfulla scouter innan vi fortsätter vår färd söderut.

Det är ett under att Venedig finns kvar. Byggd som den är på miljontals träpålar av ek och alm som slagits ned i en rad långa lerbankar i Adriatiska havet och då och då utsatt för översvämningar. Vattnet ständigt närvarande,

Venedig är omringad av vatten och indelad i kanaler. Över 12 miljoner besökare låter sig varje år förtrollas av den magiska staden.

 

Kanalerna fungerar som gator; som mötesplats, som transportväg och inte minst - som arena för romantik i de långsamt glidande gondolerna. Men det är precis så det är för turisterna.

 

Gondoljären likadant klädd - då som nuModerna båtar och tidsenliga gondolerBronshästar vakar över MarcuskyrkanVackra kanaler och husInte bra att tappa tvätt här, inteVacker vy2 - 6<> 


Venedig är uppdelad i fem öar och områden, med den mäktiga Canal Grande i mitten. Staden bär tydliga minnen från sin historia som betydelsefull handel- och sjöfartsstad. Många av palatsen har förvandlats till hotell och restauranger, lagerlokalerna har blivit museum och flera kloster är centrum för restaurering av konst.

 

Trots detta känns ett besök i Venedig som en titt in i historien. En resehandbok för 200 år sedan skulle kunna användas även i dag.

 

Man vet att flyktingar från norra Italien tog sin tillflykt till Venedig för att söka skydd  från invasionen av hunnerna år 452.

 

Första bosättningarna sker i lagunen på 500-600-talen. San Marco-kyrkan byggs år 828 för att bevara kroppen av St Mark som smugglats ut från Alexandria.

 

 

Marco Polo föds i Venedig och besöker som första europé Kina 1256 och tar med sig hemligheten att göra spagetti. Vasco da Gama når östra Indien 1498 och då blir det kryddmonopol som Venedig utövar brutet. Venedig kommer under Österrikes kontroll 1815.

 

Venedig blir en del av det enade Italien 1866. 600 bomber fälls över staden under första världskriget 1914-18.

 

En speciell lag för att reducera miljöförstöring av lagunens vatten introduceras 1973. 1994 testas en ny design med mobila barriärer vid lagunens ingång för att förhindra översvämning. 1996-97 sker de värsta översvämningarna på 30 år.

 

1987 fick staden och dess lagun status som världsarv. Invånarna kallas venetianare och vissa talar ett romanskt språk kallat venetianska men italienska är det vanligaste språket.

2014 © Riddars Resväska

Agneta Riddar