Flommens GK
Fakta Flommen
Lag Anne, Calle, jag och Lars
Glad Torsten Pamp efter fenomenalt inspel. Foto Stig Dahlén
Mina headcovers står fint mot glada badhytterna! Foto: Stig Dahlén
Torsten Pamp slår ut, jag väntar på min tur... Foto: Stig Dahlén
Viktigt att se var man sätter fötterna på bron!
Calle slår ut på ettan, par 3, 131 meter
Lars driver green över vattnet
I väntan på en runda
Badhytter mellan banan och havet
Lag Pege, Ann-Christine, Eva och Thomas
Lag Christer, Kristina, Eva och Runar
3 - 11
<
>
Vatten, vatten, vatten.
Så brukade pappa beskriva Flommens golfbana, en bana han ofta spelade seriespel på, medlem i Båstad som han var. Ta med många bollar, föreslog han första gången jag skulle spela där.
Dan innan hade vi haft ett helt osannolikt oväder med regn och blåst när vi spelade Falsterbo, men när vi närmade oss Flommen sken solen från klarblå himmel.
Banan är helt flack och ligger i ett naturreservat på sanddynerna längst ner på Sveriges sydspets.
Att banan är så platt innebär att det är förrädiskt svårt att upptäcka alla vattenhinder. Som finns på alla arton hål!
Vi spelar i vackert väder, relativt vindstilla och det präglar vår upplevelse. Vid regn och blåst är nog banan ännu mer utmanande.
Hit har vi kommit på besök med vår golfliga, som består av spelare med olika handicap och spelskicklighet. Bra att växla banor att tävla på.
Vi spelar bästboll över nio hål - sen byter vi partners. En utmärkt spelform. Till hösten väntar prisutdelning med flerrätters middag tillagad av alla förlorare - vinnarna njuter!
En trevlig utflykt, lätt med bra och närliggande boenden, utmanande spel både på Flommen, Falsterbo eller Ljunghusen.
Volontärer och "godisliga"
- Vi har en omfattande volontärverksamhet, berättar Flommens klubbchef Fredrik Thiis, när jag kommer på nytt besök en vacker vårdag med Golfjournalisternas förening. Eftersom banan ligger i ett naturreservat, behövs mycket mer arbete än på andra banor.
Klubben har idag 1500 medlemmar, men inte någon kö. Eftersom klubben har en relativt hög medelålder (många äldre spelare gillar den platta, lättgångna banan), försöker man fylla på med yngre. Därför görs stora satsningar på juniorerna.
- Vi jobbar mycket med ungdomar, berättar Fredrik Thiis. Vi är aktiva ute på skolorna och vi arrangerar läger. I dagsläget har vi 120 yngre medlemmar i träning.
- "Godisligan" har fallit väl ut! Vare söndag kl 15 får de yngsta(medan de skaffar klubbhandicap) spela i trebollar med föräldrar ute på banan. Vi brukar ha 25-30 barn/ungdomar varje gång.
- Det har faktiskt blivit succé! Vi var lite oroliga över vad medlemmarna skulle tycka över att vi lade beslag på denna attraktiva tid - men medlemmarna tycker det är kul.
Flommen är en golfbana på klassisk linksmark. Den strandnära banan präglas av väder, vind och det naturliga vattensystem som heter Flommen.
Grundad 1935 av lokala caddies!
Klubben har tagit sitt namn efter Flommen som är ett innanvatten med mer eller mindre fast förbindelse med Öresund. Området utgör en väsentlig del av Falsterbonäsets säregna charm med sin vackra natur och sitt unika fågelliv.
Banan är väl inpassad i sjösystemet med spännande konsekvenser för golfspelaren. Den präglas av vatten och vind. Det unika och naturskyddade våtmarksområdet har skapat rikligt med naturliga vattenhinder.
Flommen är en sann utmaning för varje golfare - du kan förlora din boll i vattenhinder på samtliga 18 hål.
Banans längd är gul tee: 5797 och röd tee 5047 meter. Par 72.
Flommens golfbana har många besökare, några spelar golf, andra bygger bo och bildar familj. Vi ska vara rädda om våra små flygande vänner. Fri dropp gäller i närheten av fåglar och deras bon.
2014 © Riddars Resväska
Agneta Riddar