Jul i Australien

Sommarlovet börjar till jul!

 

Det är upp och nedvänt att fira jul på andra sidan jordklotet. I Australien börjar sommarlovet i juletid och då är det dags för sol, bad och semester!

 

 

 

- Därför klär vi granen redan första advent, berättar Birgit Huss i Melbourne, för vi kastar ut den på annandagen! Sen åker vi på campingsemester.

 

Birgit har, tillsammans med sin familj, varit bosatt i 35 år i Australien. Därför blir också de svenska traditionerna viktiga.

 

- Så är det för de flesta av oss utlandssvenskar, berättar hon. Ju längre vi är borta, ju svenskare blir vi!

 

Adventstiden är en viktigt tid för australiensvenskarna. Adventsstaken med sina eucalyptusblad kommer förstås fram, men adventsstjärnor i fönstren är mer sällsynt. Något decembermörker att lysa upp finns ju inte.

 

- Vi har många förberedelser inför för julen, förklarar Birgit. Alla de svenska traditionella maträtterna, förutom lutfisken, ska ju lagas till. De första åren här ute var det nästan omöjligt att få tag i en del ingredienser – men efter Ikeas etablering går det lättare.

 

- Janssons frestelse, köttbullar och glögg är traditionerna som jag nu har fört över till mina australiensiska vänner. I gengäld har vi fått kalkonen!

 

För många australiensvenskar blir jultiden en mix av svenska och australiensiska seder. I Sverige är julafton den viktigaste dagen, men den är ganska obemärkt i Melbourne.

 

Juldagen är själva höjdpunkten som i de flesta andra länder.

 

Julhandeln drar igång betydligt tidigare än i Sverige. Juldekorationerna i skyltfönstren är inte alls lika omfattande som i den mörka nord – men varuhuset Myers, ett av de större på södra halvklotet, har sedan 1956 haft fantastiska julskyltfönster i sin butik på paradgatan i Melbourne. Spänningen inför lanseringen av skyltfönstren är alltid stor och köerna ringlar svindlande långa för att titta på de sagolika, myllrande berättelserna.

 

Inte långt från Myers ligger kikki K, butiken för hemmakontoret, falkenbergsflickan Kristina Karlssons skapelse. kikki K är idag ett av Australiens snabbast växande småföretag med fjorton butiker, 120 återförsäljare världen över och prisbelönt online-försäljning! Men någon storsatsning på julpynt är det inte i butiken med sparsmakad, nordisk sval design.

 

Ute på gatan hjälper Susie Opraw julflanörerna till rätta. Med ett vänligt leende berättar hon hur man hittar det man söker. Susie är en av trehundra frivilliga som hjälper till att göra Melbourne till den vänliga stad den är. Susie arbetar som receptionist på ett arkitektkontor, men tar regelbundet ledigt för att kunna rycka in som frivillig turistguide.

 

 

 

 

 

 

 

- I många år har jag själv rest över hela världen och mätt så mycken vänlighet, berättar hon. Nu vill jag återgälda allt jag fått!

 

Även utan Susies ansträngningar är Melbourne en verkligt vänlig stad. Trots att det är juletid, märks mycket lite av stressen och jäktet i Sverige. Tempot är lugnare och människorna mer avslappnade.  Och vart man än kommer, på bussen, i spårvagnen, i butiken inleder främmande människor ett samtal. Tvärsöver åldergränser och könsgränser pratar man. Om julen, vart man är på väg, om vädret, om cricketsäsongen!

 

- Det är ett mycket vänligt land, konstaterar Anneli och Staffan Thuringer från Örebro, som varit bosatta i Australien i 26 år. Det var aldrig meningen vi skulle bli kvar så länge – men nu har vi ju både barn och barnbarn här, så vi lär bli Melbourne trogna.

 

Anneli och Staffan är en av cirka femhundra familjer som är engagerade i Svenska Kyrkan i Melbourne.  Utlandskyrkan fyller alltid en viktig funktion för många – inte bara svenskar, utan också människor från Norge, Danmark och Finland. Kring jul blir avståndet till Sverige så mycket tydligare, så kyrkan har sin intensivaste tid under december. Luciatåg, adventsfirande, julkonserter, julbön och julotta (med mörka gardiner för att få rätt stämning).

 

Den traditionsfyllda julbasaren i dagarna två lockar uppemot niotusen besökare och 250 frivilliga hjälper till. Storsäljare är svenskt hantverk som importerats ”hemifrån”.

 

- Vi omsätter drygt 100 000 kronor, berättar paret Thuringer stolt. Överskottet går till kyrkans verksamhet.

 

En australiensisk tradition som Thuringers gärna skulle vilja exportera till Sverige är ”Carols by Candlelight”. Människor samlas i parkerna, det finns stearinljus till försäljning och så sjunger man alla julsångerna i stearinljusens sken.

 

- Det är så stämningsfullt och vackert, berättar Anneli.

 

Ett typiskt svenskt julbord blir det alltid hemma hos paret Thuringer, men inte med så många rätter. Det är svårt att ha ett dignande smörgåsbord i trettiogradig värme!

 

- Efter julottan brukar vi alltid åka och bada – och sen börjar semestern!

 

Publicerat januari 2007

 

 

2014 © Riddars Resväska

Agneta Riddar